Manager şcolar cu dosar penal

Manager şcolar cu dosar penal

Directoarea Liceului Teoretic din satul Cotiujenii Mari, raionul Şoldăneşti riscă pedeapsă penală. Ea este acuzată că ar fi injuriat în public o elevă, fapt prin care ar fi ştirbit onoarea şi demnitatea copilului. Dânsa mai este învinuită de exces de putere şi conflict de interese.

Copiatul – motiv de exces de putere?

Potrivit procurorilor, în timpul sesiunii de imitare a examenului de bacalaureat de astă iarnă, profesoara Angela Comendant, care la moment îndeplinea şi funcţia de director al liceului Cotiujenii Mari, ar fi injuriat o elevă pe motiv că ar fi încălcat disciplina. La scurt timp după aceasta, în timpul unei serate, directoarea ar fi îmbrâncit-o pe aceeaşi elevă, cauzându-i dureri fizice. Medicii din Floreşti, ajutorul cărora l-a solicitat familia, au constatat la fată ”tensiune cranială în stare asociată cu şoc psihic”.

Angela Comendant, ex-managerul liceului Cotiujenii Mari, se arată nedumerită, când este întrebată de ce ar fi bruscat discipola. „Moldova este ţară a minunilor”, spune Angela Comendant, precizând că s-a pomenit cu dosar penal doar pe motiv că nu a permis unemocrațieei eleve să copieze în timpul susţinerii tezelor. Mai mult, profesoara spune că a găsit la fată maculatorul unui elev, în timp ce maculatorul ei era curat.

Profesoara nu neagă că ar mai fi depistat cazuri, când alţi elevi şmechereau, dar aceia şi-au recunoscut vina şi, după ce îşi cereau scuzele de rigoare, dânsa doar îi apostrofa. În cazul de pomină, fata vinovată de îndată cum a fost prinsă cu oca mică s-ar fi sculat şi ar fi părăsit demonstrativ sala.

„Aşi vrea să ştiu pe viitor cum se cuvine să procedeze profesorul în cazul în care va observa nereguli la examene”, declară Angela Comendant.

Surse din liceu ne-au spus că în colectiv domneşte un climat moral-psihologic încordat.

Firma primarului face comerţ la liceul condus de soţia sa

Procurorii au depistat şi alte încălcări. O firmă, fondatori ai căreia sunt soţii Angela şi Petru Comendant, care este şi primarul comunei, a fost selectată de administraţa satului şi a deschis în şcoală două unităţi comerciale.

Angela Comendant afirmă că aceste unităţi sunt absolut necesare în instituţie, pentru ca elevii să-şi poată procura în pauză o chiflă sau o plăcintă şi să nu alerge la magazinele din sat. Ideia a fost susţinută şi de părinţi, precizează dumneaei. Consiliul Local a oferit firmei în arendă două spaţii a câte 9 metri pătraţi pentru buticuri. Ex-directorul menţionează că procedura de închiriere a spaţiului a decurs în conformitate cu legislaţia în vigoare şi dânsa nu este vinovată că la concurs a participat doar întreprinderea, fondator al căreia este soţul dumneaei, care este şi primar al comunei.

Ex-managerul liceului nu se consideră vinovată şi de faptul că o firmă pe care o administra personal gestiona şi piaţa din localitate. „Eram conducător, dar nu aveam nicio retribuţie de la această firmă”, susţine Angela Comendant.

După cum ne-a informat Ramona Moşneguţu, procuror la procuratura Şoldăneşti, în baza articolului 327 (1) – folosirea intenţionată de către o persoană cu funcţie de răspundere a situaţiei de serviciu – a fost iniţiată urmărire penală. Conform competenţei, pentru exercitarea urmăririi penale, cauza dată a fost remisă Centrului Naţional Anticorupţie Bălţi.

Ana Volciuc

Acest articol este publicat în cadrul proiectului ”În regiunea Orhei-GATA”, implementat de AO ADR ”Habitat” Cu asistența Fondului Națiunilor Unite pentru Democrație prin intermediul Fundației Est- Europene

However, this does not http://collegewritingservice.org/ mean that coffee itself, can actually cause you.