UE// Centrul Catalizator al Transformării Locale din comuna Geamăna, va contribui la transformarea localităților în plină rezonanță cu principiile Agendei 2030

122

La 9 septembrie 2021, în comuna Geamăna raionul Anenii Noi a fost constituit Centrul Catalizator al Transformării Locale (CCTL) și s-a ales conducerea acestei structuri, foarte necesară pentru transformarea comunei în plină rezonanță cu principiile  Agendei 2030.

În cuvântul său de salut dl Eduard Sturza, primarul comunei Geamănă a apreciat foarte mult constituirea CCTL, menționând că localitățile comunei se confruntă cu multe probleme, care au fost menționate de cetățeni în cadrul uni sondaj de opinie efectuat de primărie. În continuare, primarul comunei sa referit la cele mai stringente probleme ale comunei:

  • Lipsa rețelei de canalizare.
  • Lipsa rețelei pentru funizarea apei potabile de calitate cetățenilor.
  • Mirosul insuportabil provenit de la poligonul de colectarea deșeurilor din Țînțăreni.

  Dl Valeriu RUSU, coordonator de proiect, expert, director executiv AO ADR ”Habitat”  a prezentat proiectul: ”Fii schimbarea cetățeni implicați-comunități durabile” și subiectele din agenda evenimentului:

  • Principiile și valorile UE din Agenda 2030 pentru dezvoltarea durabilă.
  • Modalitati de participare și implicare organizată în procesele de guvernare și dezvoltare locală.
  • Contribuirea CCTL la întronarea bunei guvernări la nivel de localitate și monitorizarea serviciilor publice.
  • Centrele Catalizator al Transformării Locale-structură importantă pentru dezvoltarea și identificarea soluțiilor într-o localitate durabilă cu servicii publice de calitate.
  • Parteneriatul sinergetic și durabil condiție necesară pentru buna funcționare a Centrelor Catalizator al Transformării Locale.
  • REGULAMENTUL de organizare şi funcţionarea Centrelor Catalizator al Transformării Locale.

În conformitate cu agenda evenimentului au fost realizate procedurile de adoptare a Regulamentelor CCTL, Constituire CCTL, alegere președinte, vice președinte și secretar CCTL.

CCTL a fost constituit din 9 persoane. În calitate de președinte CCTL a fost aleasă dna Albu Raisa, pentru obligaținea și responsabilitatea de vice președinte CCTL a fost aleasă dna Albu Alina și pentru funcția de secretară CCTL a fost aleasă dna Croitor Alina, toți membrii și conducerea CCTL au fost votați unanim.

Proiectul „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” este finanțat de către Uniunea Europeană (European Union in the Republic of Moldova) și este implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova)

În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă – AGER și AO ADR „Habitat”

#ÎmpreunăMaiPuternici

#EU4Moldova

#EU4CivilSocietyMD

#CSOActionMoldova

#DezvoltareRegionala