UE// Crearea și capacitarea Centrului Catalizator al Transformării Locale din comuna Climăuții de Jos, raionul Șoldănești.

691

La 12 februarie 2021 în incinta Centrului Comunitar din comuna Climăuții de Jos raionul Șoldănești un grup  de cetățeni pro activi au constituit Centrul Catalizator al Transformării Locale (CCTL) și au ales conducerea acestei structuri, necesară pentru transformarea comunei, în care cetățenii să se bucure de un grad înalt al calității vieții. Această inițiativă voluntară, care are scopul de a asigura, din partea sectorului public, angajamente în beneficiul cetățenilor, de a promova transparența, implicarea și participarea cetățenilor a fost susținută unanim de toate cele 18 persoane prezente la eveniment. Acest eveniment și-a atins scopul, pentru toți cei prezenți la eveniment au perceput CCTL, ca un instrument pentru o guvernare de tip nou a secolulului 21, bazată pe calitate şi orientată spre cetăţean.

După prezentarea proiectului: ”Fii schimbarea cetățeni implicați-comunități durabile” de dl Valeriu RUSU, coordonator de proiect, expert, director executiv AO ADR ”Habitat”, cetățenii comunei sau referit la cele mai dureroase probleme cu care se confruntă astăzi.

În continuare dl Valeriu Rusu a prezentat alte subiecte din agenda evenimentului:

  • Modalitati de participare și implicare organizată în procesele de guvernare și dezvoltare locală.
  • Contribuirea CCTL la întronarea bunei guvernări la nivel de comună și colaborarea cu APL.
  • Centrele Catalizator al Transformării Locale-structură importantă pentru dezvoltarea și identificarea soluțiilor într-o localitate durabilă cu servicii de calitate.
  • Parteneriatul sinergetic și durabil condiție necesară pentru buna funcționare a Centrelor Catalizator al Transformării Locale.
  • REGULAMENTUL de organizare şi funcţionarea Centrelor Catalizator al Transformării Locale.

În continuare au fost realizate procedurile de adoptare a Regulamentului CCTL, Constituire CCTL, alegere președinte, vice președinte și secretar CCTL.

 Participanții la eveniment au fost foarte activi și interesați de constituirea CCTL, au menționat că este o structură necesară referindu-se și la regulamentul ei.

18 cetățeni pro-activi iau validat pe cei mai buni, din cei prezenți, astfel CCTL a fost constituit din 9 persoane. În calitate de președinte CCTL a fost aleasă dna Popușoi Elena, pentru obligaținea și responsabilitatea de vice președinte CCTL a fost ales dnl Costin Sergiu și pentru funcția de secretar CCTL a fost aleasă dna Caraman Stela. Toți membrii și conducerea CCTL au fost votați unanim.

Deși drumul spre această comună a fost foarte anevois, cu vizibilitate redusă pe alocuri de până la 10-15 metri din cauza viscolului și fulgilor de zapadă, în mers din salon am făcut și câteva imagini, am ajuns cu 5 minute de a ora programată 10:00. Rezultatele evenimentului și scânteile catalizatoare ale cetățenilor m-au energizat la maximum.

La întoarcere îmi aduceam aminte de campania electorală pentru alegerea primulului Parlament al RM, în ziua de 14 februarie 1990 fiind și eu în lista candidaților, împreună cu colegii mei, dnl Dumitru Matcovschi, dnl Valentin Mândâcanu și dnl Eugen Gârlă ne deplasam la fel pe acest drum (eu fiind la volan), la baștina poetului, prozatorului, academicianului, publicistului, dramaturgului și deputatului Dumitru Matcovschi,  să ne întâlnim cu electoratul. Drumul a fost greu ca și astăzi, viscolea, spulbera, pe alocuri eram nevoiți să ne oprim să aruncăm nisip pe care îl aveam în portbagaj și în acea zi am ajuns la timp, rezultatele la fel au fost foarte bune. Diferență istoriei evenimentelor e de 31 ani și 2 zile. În depănarea istoriei acestei perioade din viață, analizam și criza politica din același parlament și mi-am adus aminte de pasiunea mea din anii de studenție, alpinismul și turismul de munte, cu cât calea spre pic/vârf era mai grea cu atât mai mare era satisfacția, plăcerea, energia și spiritul de echipă, sunt sigur că în alpinismul politic asta contează mult.

Spre fericirea mea astăzi nu am avut nevoie de lopată și cei 2 saci de nisip din portbagaj dar încă păstrez aceste muniții, e iarnă și drumurile Transformării Republicii Moldova sunt anevoiase, fapt ce mă face optimist și sigur că rezultatele transformării vor fi foarte bune, oare asta își dorește Suveranul Puterii – Măria Sa Poporul.

Proiectul „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” este finanțat de către Uniunea Europeană

 (European Union in the Republic of Moldova)

 și este implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova)

În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt

Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă – AGER și AO ADR „Habitat”

#ÎmpreunăMaiPuternici

#EU4Moldova

#EU4CivilSocietyMD

#CSOActionMoldova

#DezvoltareRegionala