UE// Crearea și capacitarea Centrului Catalizator al Transformării Locale în satul Bușăuca, raionul Rezina.

387

La 31 decembrie 2020 în sala de ședințe a primăriei din satul Bușăuca r-l Rezina,   cetățenii pro activi din localitate au constituit Centrul Catalizator al Transformării Locale (CCTL) și au ales conducerea acestei structuri, foarte necesară pentru transformarea situațiilor dificile cu care se confruntă azi.

După prezentarea proiectului: ”Fii schimbarea cetățeni implicați-comunități durabile” de dl Valeriu RUSU, coordonator de proiect, expert, director executiv AO ADR ”Habitat”, cetățenii localității au identificat problemele localității și sau referit la cele mai dureroase cu care se confruntă astăzi. În satul Bușăuca există multe probleme care afectează cetățenii. Astăzi 31 decembrie profesorii din gimnaziul local și alți participanți au menționat că în sat nu există nici o asociație obștească, așa că constituirea CCTL a fost binevenită. Am  fost  rugat să le acord suport și constituirea unei asociații obștești (Valeriu Rusu), am acceptat rugămintea și la începutul anului 2021, v-om depune eforturi să înregistratăm și o asociație obștească.

În continuare dl Valeriu Rusu a prezentat alte subiecte din agenda evenimentului:

  • Modalitati de participare și implicare organizată în procesele de guvernare și dezvoltare locală.
  • Contribuirea CCTL la întronarea bunei guvernări la nivel de localitate și colaborarea cu APL.
  • Centrele Catalizator al Transformării Locale-structură importantă pentru dezvoltarea și identificarea soluțiilor într-o localitate durabilă cu servicii de calitate.
  •  Parteneriatul sinergetic și durabil condiție necesară pentru buna funcționare a Centrelor Catalizator al Transformării Locale.
  •  REGULAMENTUL de organizare şi funcţionarea Centrelor Catalizator al Transformării Locale.

Apoi a fost adoptat a Regulamentul CCTL, și Constituirea Centrului Catalizator al Transformării Locale din 9 persoane, alegerea președintelui, vice președintelui și secretarului CCTL.

În calitate de președinte CCTL a fost ales dnl Morozan Andrei, vice președinte CCTL a fost aleasă dna Donica Mariana și pentru funcția de secretar CCTL a fost aleasă dna  Perlog Anghelina. (Din nefericire în ziua evenimentului în sat a izbucnit un incendiu, câțiva cetățeni au sunat că ei susțin crearea CCTL și votează pro. Când mă apropiam de sat am  cedat drumul mașinii pompierilor, care intra în localitate cu sirenele conectate).

Participanții la eveniment au fost foarte activi și interesați de constituirea CCTL, au menționat că este o structură necesară referindu-se la regulamentul ei, dar mai ales la problemele cu care se confruntă localitatea.

Constituirea CCTL-lor continuă, este al 4-lea la număr, v-om constitui mai multe decât prevede proiectul.

Proiectul „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” este finanțat de către Uniunea Europeană

 (European Union in the Republic of Moldova)

 și este implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova)

În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt

Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă – AGER și AO ADR „Habitat”

#ÎmpreunăMaiPuternici

#EU4Moldova

#EU4CivilSocietyMD

#CSOActionMoldova

#DezvoltareRegionala