UE// Crearea și capacitarea Centrului Catalizator al Transformării Locale în satul Ciulucani, raionul Telenești.

166

La 18 martie 2021, în satul Ciulucani r-l Telenești un grup  de cetățeni pro activi au constituit Centrul Catalizator al Transformării Locale (CCTL) și au ales conducerea acestei structuri, foarte necesară pentru transformarea situațiilor dificile cu care se confruntă localitatea astăzi.

În cuvântul său de salut, dna Larisa Corman, primara de Ciulucani a apreciat foarte mult constituirea CCTL, menționând că satul se confruntă cu multe probleme și a venit cu exemple cum în Irlanda (domnia sa a lucrat mulți ani în această țară) asemenea structuri cetățenești, alte părți cointeresate se implică în procesele de guvernare și transformare la nivel local.

După prezentarea proiectului: ”Fii schimbarea cetățeni implicați-comunități durabile” de dl Valeriu RUSU, coordonator de proiect, expert, director executiv AO ADR ”Habitat”, cetățenii comunei au identificat problemele localităților și au accentuat un șir de probleme mai dureroase cu care se confruntă astăzi. Aceste probleme sunt:

 • lipsa unui sistem de canalizare;
 • Calitate proastă a drumurilor, (unele sunt într-o stare gravă și necesită reparație capitală);
 • Lipsă de siguranță a pietonilor (drumul central din sat, unde traficul vehiculelor este mare, nu are trotuare pentru pietoni);
 • Reparația spațiilor publice, casa de cultură ș.a., care au fost construite în anii 1970 și nu au fost reparate până în prezent;
 • Lipsa unui centru de agrement și întremare/restabilire a sănătății tuturor categoriilor sociale (copii, adulți și bătrâni);

 În prim plan au fost selectate următoarele probleme: reparația spațiilor publice, casa de cultură ș.a; lipsa unui sistem de canalizare și lipsa unui centru de agrement și întremare/restabilire a sănătății tuturor categoriilor sociale

În continuare dl Valeriu Rusu a prezentat alte subiecte din agenda evenimentului:

 • Principiile și valorile UE din Agenda 2030 pentru dezvoltarea durabilă.
 • Modalitati de participare și implicare organizată în procesele de guvernare și dezvoltare locală.
 • Contribuirea CCTL la întronarea bunei guvernări la nivel de localitate și colaborarea cu APL.
 • Centrele Catalizator al Transformării Locale-structură importantă pentru dezvoltarea și identificarea soluțiilor într-o localitate durabilă cu servicii de calitate.
 • Parteneriatul sinergetic și durabil condiție necesară pentru buna funcționare a Centrelor Catalizator al Transformării Locale.
 • REGULAMENTUL de organizare şi funcţionarea Centrelor Catalizator al Transformării Locale.

În continuare au fost realizate procedurile de adoptare a Regulamentului CCTL, Constituire CCTL, alegere președinte, vice președinte și secretar CCTL.

 Participanții la eveniment au fost foarte activi și interesați de constituirea CCTL, au menționat că este o structură necesară referindu-se și la regulamentul ei.

18 cetățeni pro-activi iau validat pe cei mai buni, din cei prezenți, astfel CCTL a fost constituit din 9 persoane. În calitate de președinte CCTL a fost aleasă dna Sîrghi Ala, pentru obligaținea și responsabilitatea de vice președinte CCTL a fost ales dnl Balan Lilian și pentru funcția de secretar CCTL a fost aleasă dna Matei Ina, toți membrii și conducerea CCTL au fost votați unanim.

Proiectul „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” este finanțat de către Uniunea Europeană

 (European Union in the Republic of Moldova)

 și este implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova)

În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt

Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă – AGER și AO ADR „Habitat”

#ÎmpreunăMaiPuternici

#EU4Moldova

#EU4CivilSocietyMD

#CSOActionMoldova

#DezvoltareRegionala