UE// Crearea și capacitarea Centrului Catalizator al Transformării Locale în satul Holercani, raionul Dubăsari.

99

La 30 aprilie 2021, prin intermediul  platformei https://meet.google.com/dzi-ihbf-ung în satul Holercani r-l Dubăsari un grup  de tineri pro activi au constituit Centrul Catalizator al Transformării Locale (CCTL) și au ales conducerea acestei structuri, foarte necesară pentru transformarea situațiilor dificile cu care se confruntă cetățenii astăzi. Tinerii prezenți la eveniment au accentuat că doresc să contribuie la dezvoltarea satului în plină rezonanță cu cele 17 obiective transversale și interdependente ale Agendei 2030.

Toți cei prezenți la eveniment au apreciat foarte mult constituirea CCTL, menționând că localitatea se confruntă cu multe probleme deja identificate, și au menționat că sinergia și parteneriatele dintre toți actorii locali pot transforma localitatea pe toate dimensiunile Dezvoltării Durabile Integrate, asigurând o viață decentă pentru toate categoriile sociale.

 După prezentarea proiectului: ”Fii schimbarea cetățeni implicați-comunități durabile” de dl Valeriu RUSU, coordonator de proiect, expert, director executiv AO ADR ”Habitat”, participanții la eveniment s-au referit la un șir de probleme mai dureroase cu care se confruntă astăzi satul Holercani.

 În continuare dl Valeriu Rusu a prezentat alte subiecte din agenda evenimentului:

  • Principiile și valorile UE din Agenda 2030 pentru dezvoltarea durabilă.
  • Modalitati de participare și implicare organizată în procesele de guvernare și dezvoltare locală.
  • Contribuirea CCTL la întronarea bunei guvernări la nivel de localitate și colaborarea cu APL.
  • Centrele Catalizator al Transformării Locale-structură importantă pentru dezvoltarea și identificarea soluțiilor într-o localitate durabilă cu servicii de calitate.
  • Parteneriatul sinergetic și durabil condiție necesară pentru buna funcționare a Centrelor Catalizator al Transformării Locale.
  • REGULAMENTUL de organizare şi funcţionarea Centrelor Catalizator al Transformării Locale.

În continuare au fost realizate procedurile de adoptare a Regulamentului CCTL, Constituire CCTL, alegere președinte, vice președinte și secretar CCTL.

 Participanții la eveniment au fost foarte activi și interesați de constituirea CCTL, au menționat că este o structură necesară referindu-se și la regulamentul ei.  CCTL a fost constituit din 9 persoane. În calitate de președinte CCTL a fost ales dnl Calcatinge Ion, pentru obligaținea și responsabilitatea de vice președinte CCTL a fost aleasă dna Batrîncea Alexandrina și pentru funcția de secretar CCTL a fost aleasă dna Popușoi Gabriela, toți membrii și conducerea CCTL au fost votați unanim.

Proiectul „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” este finanțat de către Uniunea Europeană

 (European Union in the Republic of Moldova)

 și este implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova)

În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt

Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă – AGER și AO ADR „Habitat”

#ÎmpreunăMaiPuternici

#EU4Moldova

#EU4CivilSocietyMD

#CSOActionMoldova

#DezvoltareRegionala