UE// Semne bune anul are pentru Centrele Catalizator al Transformării Locale.

316

La 2 august 2021, în satul Jora de Sus raionul Orhei cetățenii pro activi au constituit două Centre Catalizator al Transformării Locale (CCTL) și au ales conducerea acestor structuri, foarte necesare pentru transformarea situațiilor dificile cu care se confruntă localitatea astăzi. Un  CCTL a fost constituit la Gimnaziul Jora de Sus și altul în satul Jora de Sus. 

 În cuvântul său de salut, dnl Sergiu Labliuc, primarul  comunei Jora de Mijloc  a apreciat foarte mult constituirea CCTL, menționând că satul se confruntă cu multe probleme, iar soluționarea lor cere o atitudine pro activă din partea cetățenilor, participarea și implicarea lor în procesele de transformare și dezvoltare a localității.  

După prezentarea proiectului: ”Fii schimbarea cetățeni implicați-comunități durabile” de dl Valeriu RUSU, coordonator de proiect, expert, director executiv AO ADR ”Habitat”, cetățenii satului au identificat problemele și au acentuat un șir de probleme mai dureroase cu care se confruntă astăzi. Aceste probleme sunt:

  • lipsa rețelei de canalizare (în localitate există apeduct);
  • Reconstrucția drumului de acces de la eșirea din municipiul Orhei spre satele comunei (La moment sunt în toi lucrările de reparaţie a acestui drum, pe multe segmente a fost așternută îmbrăcămintea de asfalt și urmează a fi finalizat până la începutul lunii noiembrie, curent);
  • Reconstrucția și dotarea sălilor de instruire ale gimnaziului Jora de Sus (astăzi o parte din blocurile grădiniței sunt transformate la necesitățile procesului didactic ale gimnaziuluu);

 Dl Valeriu Rusu a prezentat subiectele din agenda evenimentului:

  • Principiile și valorile UE din Agenda 2030 pentru dezvoltarea durabilă.
  • Modalitati de participare și implicare organizată în procesele de guvernare și dezvoltare locală.
  • Contribuirea CCTL la întronarea bunei guvernări la nivel de localitate și monitorizarea serviciilor publice.
  • Centrele Catalizator al Transformării Locale-structură importantă pentru dezvoltarea și identificarea soluțiilor într-o localitate durabilă cu servicii publice de calitate.
  • Parteneriatul sinergetic și durabil condiție necesară pentru buna funcționare a Centrelor Catalizator al Transformării Locale.
  • REGULAMENTUL de organizare şi funcţionarea Centrelor Catalizator al Transformării Locale.

Am venit cu o deosebită plăcere în această comună, localități pe care le vizitam periodic în funcție de consilier județean și președinte al Comisiei pentru problemele APL, aceste localități au fost implicate în câteva proiecte ale AO ADR ”Habitat”, ce țin de transformarea în destinații turistice atractive și competitive. În cadrul evenimentelor care s-au desfășurat în incinta gimnaziului Jora de Sus a fost semnat Acordul de colaborare dintre AO ADR ”Habitat” și Primăria comunei Jora de Mijloc. Am donat cărți, primăriei, gimnaziului și grădiniței din colecția lucrărilor editate de echipa AO ADR ”Habitat” împreună cu alți parteneri ai asociației.

În continuare au fost realizate procedurile de adoptare a Regulamentelor CCTL, Constituire CCTL, alegere președinți, vice președinți și secretari CCTL.

Tocmai în acest moment a început o ploaie torențială, furtună, fulgere, procedurile au continuat la lumina lanternelor din telefoanele mobile.

Când coboram spre localitățile comunei, admiram exploatațiile agricole bine îngrijite, am fotografiat și recoltarea grâului de aur, recolta pe hectar în anul acesta este de 4,5 mai mare ca în anul 2020. Toate aceste dificultăți din ziua evenimentului confirmă că Semne bune anul are pentru Centrele Catalizator al Transformării Locale din localitățile comunei Jora de Mijloc, în alte localități ale comunei, sunt în curs de constituire.

La întoarcere am înlăturat și un arbore doborât de furtună, care nu permitea accesul mai departe spre Orhei, obstacolele și impedimentele în calea atingerii scopului și rezultatelor dorite sunt diamante, care te motivează și îți dau puteri pentru atingerea altor înălțimi mai mari ale succesului pentru diminuarea discrepanței de dezvoltare a spațiului rural față de cel urban. “Vesnicia s-a nascut la sat”…asa spunea Lucian Blaga. Eu cred ca nu doar vesnicia s-a nascut acolo, ci si insuși timpul, libertatea, umanitatea. Acolo, timpul trece greu, încet, viața se scurge lin, profitând din plin de fiecare clipă. Oamenii sunt altfel: mai prietenoși, mai buni la suflet. Ei judecă altfel lucrurile, respectând obiceiuri stravechi si traditii, dar punând pe primul loc omul. Acestea sunt arterile sangvine, care curg subteran prin veacuri și ne asigură veșnicia.

Participanții la eveniment au fost foarte activi și interesați de constituirea acestor CCTL-uri.

Proiectul „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” este finanțat de către Uniunea Europeană

 (European Union in the Republic of Moldova) și este implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova)

În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt

Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă – AGER și AO ADR „Habitat”

#ÎmpreunăMaiPuternici

#EU4Moldova

#EU4CivilSocietyMD

#CSOActionMoldova

#DezvoltareRegionala